Ψηλά έβαλε τον πήχη η κυβέρνηση στο θέμα της διοικητικής αναδιάρθρωσης που άνοιξε. Τουλάχιστον σε επίπεδο συμβολισμού, αυτό μαρτυρεί το όνομα «Καλλικράτης» που προσέδωσε στο σχετικό πρόγραμμα. Όμως, ο γνωστός αρχιτέκτονας της αρχαιότητας – που, μεταξύ των άλλων, επέβλεψε, με τα θαυμαστά αποτελέσματα, το κτίσιμο του Παρθενώνα - υπήρξε αριστοτέχνης στο είδος του. Κατασκεύαζε τα έργα του με ασύλληπτες λεπτομέρειες σε σημείο που να αγγίζουν αυτά την τελειότητα.
Ο σύγχρονος «Καλλικράτης», φιλοδοξεί άραγε να αποδειχθεί αντάξιός του;
Το σχέδιο πάντως του σύγχρονου «αρχιτέκτονα» που δόθηκε για διαβούλευση, παρά τη θετική του κατεύθυνση, μάλλον δεν το επιβεβαιώνει. Υστερεί σημαντικά από το να χαρακτηριστεί ως τέλειο.
Τον τελευταίο καιρό, αλλά και παλαιότερα, έχουν γίνει πάμπολλες αναφορές (βεβαίως και από την ΚΕΔΚΕ) στο ζήτημα της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και λειτουργιών της αυτοδιοίκησης με ταυτόχρονη εξασφάλιση αντίστοιχων σταθερών πόρων, στη διάχυση εξουσιών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για αποτελεσματική και δημοκρατική διακυβέρνηση, στο εκλογικό σύστημα και βέβαια, στην ανάγκη λειτουργικής χωροθέτησης των νέων αυτοδιοικητικών ενοτήτων.
Στο τελευταίο όμως θέμα, του προσδιορισμού δηλαδή των διοικητικών ορίων των νέων περιφερειών και ΟΤΑ, ο σύγχρονος «Καλλικράτης», ελέγχεται για την απόκλισή του από συγκεκριμένες συνταγματικές επιταγές, ενώ παράλληλα δε φαίνεται να τολμά ουσιαστικές και αναγκαίες ρήξεις με την κατεστημένη κατάσταση. Να επανασχεδιάσει δηλαδή τα γεωγραφικά όρια, όπου χρειάζεται, και επειδή η ίδια η πραγματικότητα το επιβάλλει αλλά και γιατί το Σύνταγμα το επιτάσσει. Είναι απαραίτητο να επισημάνουμε το σημείο 96 του «κειμένου δημόσιας διαβούλευσης» που έδωσε στη δημοσιότητα η Κυβέρνηση: «Το Σύνταγμα (101 παρ.2) αναφέρει: «Η διοικητική διαίρεση της Χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες». Η αναφορά στις τρεις αυτές επιμέρους ενότητες αποτελεί τον οδηγό στην εξειδίκευση των κριτηρίων και στην περιγραφή διαδικασίας αναζήτησης λύσης». Παρά λοιπόν την αναφορά στη συγκεκριμένη επιταγή του Συντάγματος και τη δέσμευση ότι με βάση αυτή θα αναζητηθεί λύση στο θέμα της διοικητικής διαίρεσης, στο κείμενο (σημείο 23), δεν διαφαίνεται αυτό. Αναφέρει το κείμενο σχετικά: «Οι νέες Δευτεροβάθμιες Αυτοδιοικήσεις προέρχονται από τη συνένωση των υφισταμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οι οποίες καταργούνται. Η εδαφική περιοχή των νέων οργανισμών περιλαμβάνει το άθροισμα της εδαφικής περιοχής των καταργούμενων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Οι οργανισμοί της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, από τις σημερινές 54 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, τις 3 διευρυμένες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και τα 19 επαρχεία, δηλαδή ένα σύνολο 76 διοικητικών ενοτήτων, εξελίσσονται σε περιφερειακές αυτοδιοικήσεις σε αριθμό ανάλογο των σημερινών 13 διοικητικών περιφερειών». Έτσι, με βάση το σημείο αυτό και τις κυβερνητικές διαρροές που ακολούθησαν, δόθηκε η ερμηνεία και γράφτηκε στον Τύπο ότι, «τα όρια των 13 Περιφερειών, δεν θίγονται». Με άλλα λόγια και σε ότι μας αφορά, ο Δήμος Ευπαλίου πρέπει να ενταχθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία! Μα, αν είναι έτσι, πάει περίπατο το παραπάνω άρθρο του Συντάγματος που ρητά προσδιορίζει ως βάση διοικητικής διαίρεσης «τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες», που για την περίπτωση του Δήμου Ευπαλίου (και όχι μόνο) καταφανέστατα τον οδηγεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα). Εξάλλου, η αναφορά (σημείο 9): «Γνώμονας των οργανωτικών επιλογών είναι ο πολίτης και η εξυπηρέτηση των αναγκών του. Γι’ αυτό η συγκρότηση ισχυρότερων και μεγαλύτερων ενοτήτων συνοδεύεται από την παροχή των διοικητικών υπηρεσιών όσο το δυνατό πιο κοντά στον πολίτη …», που αποτελεί και γενικότερη ευρωπαϊκή αρχή (Αρχή της Εγγύτητας) και που αρκετά συχνά επικαλούνται οι κυβερνήσεις μας, αυτό δε σημαίνει; Ποιά σχέση τον συνδέει με τη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή της;
Αν πραγματικά ο σύγχρονος «Καλλικράτης» εννοεί τον ισχυρισμό του (σημείο 20): «Η Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όμως, δεν αφορά τις επόμενες εκλογές αλλά τις επόμενες γενιές. Όλοι οφείλουμε γι’ αυτό να αναλάβουμε τις ευθύνες μας …» και αν θέλει να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του (σημείο 19): «… δέσμευσή μας είναι να ενσωματώσουμε κάθε συμβολή που εμπλουτίζει, βελτιώνει και αναβαθμίζει τη Νέα Αρχιτεκτονική που προτείνουμε …», τότε οφείλει να το αποδείξει. Να αποδεχθεί δηλαδή αιτήματα όπως αυτό των πολιτών - δημοτών του Δήμου Ευπαλίου για διοικητική ένταξή του στην Περιφέρεια με την οποία συνδέεται πολλαπλά, δηλαδή αυτή της Δυτικής Ελλάδας.
Εμείς από την πλευρά μας, αναλαμβάνουμε τις δικές μας ευθύνες. Ως ενεργοί πολίτες, προσυπογράφουμε το – καθολικής αποδοχής - αίτημα και το προβάλλουμε. Γιατί το ζητούμενο (πρέπει να) είναι το βιώσιμο μέλλον της περιοχής.
[Ηλεκτρονική υπογραφή στη διεύθυνση:
http://www.petitiononline.com/efpalion ή
http://efpalio-dimotes.blogspot.com ]