Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Συνεδρίαση του Δ.Σ.: 29/01/2010

Θέματα ημερήσιας Διάταξης (όπως αναφέρονται στην Πρόσκληση):

  1. Έγκριση & παραλαβή των μελετών: 1)Τοπογραφικής μελέτης 2) Υδραυλικής μελέτης και 3) Ηλεκτρομ/κής μελέτης του έργου «Ύδρευση οικισμού Κλήματος» Α.Μ. 1/2020
  2. Έγκριση σταδίου Τοπογραφικής αποτύπωσης της μελέτης αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων των Τ.Δ. Σεργούλας – Μαραθιά – Μοναστηρακίου _ Μανάγουλης – Μαλαμάτων Καστρακίου και Ευπαλίου Δήμου Ευπαλίου.
  3. Συγκρότηση επιτροπής διενέργειας δημοπρασιών για την εκποίηση ή εκμίσθωση πραγμάτων, έτους 2010.
  4. Συγκρότηση επιτροπής παραλαβής έργων έτους 2010 (Π.Δ. 171/87) & ορισμός Δημ. Συμβούλου για τη συμμετοχή του στην επιτροπή παραλαβής εργασίας ή μεταφοράς του άρθρου 67 του Π.Δ. 28/80.
  5. Συγκρότηση επιτροπών (άρθρο 101, Ν.3463/2006) για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (άρθρο 80Ν.3463/2006).
  6. Διαγραφή ποσού από καταλόγους ύδρευσης Μαραθιά που αφορά το Δημήτριο Γκόλια.
  7. Κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Ευπαλίου οικ. έτους 2010
*****
Αρχικά έγινε ενημέρωση για το σεισμό από τον Δήμαρχο. Κοινό αίτημα για χαρακτηρισμό της περιοχής ως σεισμόπληκτη.
Για τη διοικητική μεταρρύθμιση: Συμφωνήθηκε να γίνει σύντομα ειδική ανοιχτή συζήτηση - ημερίδα (είχε ξανασυμφωνηθεί). Για το πότε (σύντομα πάντως), θα υπάρξει συνεννόηση με τις παρατάξεις.
*****
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (δικές μου)
1. Κοινοτικό Γραφείο Ευπαλίου: Πότε θα παραδοθεί στο Τ.Σ. Από το Μάρτιο του 2009 υπάρχει η υπόσχεση ότι θα δοθεί σύντομα.
Απάντηση: Θα το πάρει σύντομα και με τηλέφωνο.
2. Να τοποθετηθούν 2 κολόνες για φωτισμό στο μοναστήρι της Βαρνάκοβας.
3. Ποια η κατάσταση με το γκρέϊντερ του Δήμου: λειτουργεί; Υπάρχει χειριστής και μέχρι πότε; Γιατί δεν πηγαίνει προγραμματισμένα στα χωριά για τις ανάγκες τους;
*****
Συζήτηση 7ου θέματος.

Εισηγητής ο κ. Καλαντζής: «Έγινε το Τ.Π. με βάση τις προτάσεις των Τ.Σ. Είναι Τ. Π. εκτελεστέων έργων. Αυξημένος από πέρσι κατά 4,3 εκατ. ευρώ.
Στοχεύει στις υποδομές ύδρευσης, σε οδοποιία. Θα εκτελεστούν όλα τα έργα.
Προβλέπονται πολλές μελέτες για αξιοποίηση»
***
Η τοποθέτησή μου: Είχα πει και πέρσι ότι, η κατάρτιση ενός Τ.Π. και του Προϋπολογισμού δείχνει και το βαθμό δημοκρατικής λειτουργίας ενός δήμου.
Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες ενός δήμου. Είναι μια σύνθετη, διαδικασία, που απαιτεί γνώση του θέματος, αλλά και κυρίως διάθεση από τη μεριά του συντάκτη για δημοκρατική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Απαιτεί δυνατότητα σύνθεσης και ισότιμης ενσωμάτωσης των αναγκών και των προσδοκιών των τοπικών κοινωνιών.
Απαιτεί δηλαδή δημοκρατική δημιουργική λειτουργία της Τοπ. Αυτ/σης.
Σήμερα ο εισηγητής, η πλειοψηφία δηλαδή, αφού για άλλη μια φορά υπερθεμάτισε για το προϊόν του, ζητά και από την αντιπολίτευση την υπερψήφιση του τεχνικού προγράμματος που παρουσίασε. Θεμιτό, θα έλεγε κάποιος. Είναι όμως στην προκειμένη περίπτωση;
Μία σοβαρή εισήγηση πρέπει να περιλαμβάνει και αποτίμηση του βαθμού εκτέλεσης του περσινού Τ.Π. πράγμα που δεν έγινε.
Πρώτο ερώτημα: τι έκαναν οι συντάξαντες το Τ.Π. για να έχουν και τη συγκατάθεση της αντιπολίτευσης; Ζήτησαν τη γνώμη της πριν την παρουσίασή του;
Δεν χρειαστήκατε τη συνδρομή της αντιπολίτευσης.
Στο συγκεκριμένο Τ.Π. η άποψή μας είναι ότι επαναλαμβάνεται η ίδια φιλοσοφία :
πλήθος μικροέργων και μικρομελετών: το γνωστό σενάριο επαναλαμβάνετε και σε μεγαλύτερο βαθμό φέτος που θα είναι προεκλογική χρονιά.
απουσιάζει μια σοβαρή στόχευση, δεν υπάρχει αναπτυξιακό στίγμα, αναπτυξιακός προσανατολισμός.
Επαναλαμβάνεται η ίδια τακτική αλλά φέτος ξεπεράσατε κάθε προηγούμενο: εγγράφονται πολλά έργα τα οποία δεν πραγματοποιούνται και επαναλαμβάνονται την επόμενη χρονιά. Πλήθος είναι και τα συνεχιζόμενα έργα. Έτσι φουσκώνεται το Τ.Π., δημιουργείται ένα πλασματικό Τ.Π. για εντυπώσεις: π.χ. κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων 1.700.000 τη στιγμή που είναι γνωστό σε όλους ότι αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν, αποκατάσταση ζημιών στο δημ. Κτίριο Μανάγουλης 23.500 ευρώ περίπου που για χρόνια επαναλαμβάνεται. Περίπου το 30-40 % του Τ.Π. είναι έργα παλαιά.
μη ενοποιημένα έργα και μελέτες: τροφοδοτούν τα φαινόμενα αδιαφάνειας, την ευννόηση των ημετέρων, στερούν το σημαντικό οικονομικό όφελος αλλά και την καλύτερη δυνατότητα εκτέλεσης και ελέγχου των έργων που δίνει η διαδικασία της δημοπρασίας. Π.χ. Αγροτική οδοποιία … οδοποιία ... , Βελτίωση δικτύου ύδρευσης ...
(Αναφορά σε παράδειγμα Τ.Π. άλλου Δήμου με ομαδοποίηση έργων)
Δεν υπάρχει επακριβής προσδιορισμός των έργων: π.χ. οδοποιία Ευπαλίου. Δηλαδή αποφασίζουμε σήμερα εν λευκώ.
ΣΧΟΟΑΠ: Ένα εγκαταλειμμένο θέμα. Δεν κάνετε το παραμικρό για δύο συνεχόμενα χρόνια για ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Καθαρισμός νεκροταφείων: σπατάλη χρημάτων με τις αδικαιολόγητες μικροαναθέσεις (σύνολο 18.000 ευρώ).
Συντήρηση αντλιοστασίων: Γιατί όχι ένα έργο, ώστε να έχετε μια καλή έκπτωση;
Σεβόμενοι τον εαυτό μας και το δημόσιο χρήμα, είναι αδύνατο να υπερψηφίσουμε το παρόν Τ.Π.

Ψηφίστηκε με 8 ΝΑΙ και 5 ΟΧΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου