Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Με το κλείσιμο ενός κύκλου …


Πριν τέσσερα περίπου χρόνια, μαζί με άλλους συνδημότες και φίλους, συμμετείχα στη δημιουργία μιας δημοτικής παράταξης, αυτόνομης και πραγματικά ευρείας από πλευράς πολιτικών αντιλήψεων, πέρα και πάνω από κομματικές δεσμεύσεις και αναφορές, σε μια προσπάθεια ουσιαστικής και μόνιμης παρέμβασης στα τοπικά αυτοδιοικητικά δρώμενα. Η παράταξη αυτή, με επικεφαλή το φίλο και αγωνιστή Γιώργο Καραχασάνη, συμμετείχε στις περασμένες δημοτικές εκλογές στο Δήμο Ευπαλίου ως «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ», θέλοντας να υποδηλώσει ότι, για το βασικό στόχο της ανατροπής του τότε δημοτικού κατεστημένου με ταυτόχρονη παρουσίαση μιας εναλλακτικής πρότασης για τη διοίκηση του δήμου, είναι απαραίτητο να συστρατεύονται και να συνεργάζονται άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες που έχουν ως συνδετήριο κρίκο την ανιδιοτελή προσφορά.

Ίσως ήταν υπερβολική η προσδοκία αυτή και μάλιστα μέσα σε ένα κλίμα γενικότερης απαξίωσης της πολιτικής που επικρατούσε (και επικρατεί) στη χώρα μας. Θεωρούσα όμως ότι ξεκινούσαμε ένα πείραμα που είχε σαν στόχο μια τοπική αυτοδιοίκηση απαλλαγμένη από τον κομματικό πατερναλισμό, στηριγμένη στις τοπικές δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις, με δημοκρατική λειτουργία και δημόσιο απολογισμό, μακριά και έξω από οποιουσδήποτε μηχανισμούς και αδιέξοδες ευκαιριακές “συνεργασίες” κορυφής.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών χρόνων, είτε ως ένα απλό στέλεχος της παράταξης αρχικά είτε από τη θέση του δημοτικού συμβούλου στη συνέχεια, προσπάθησα να φανώ συνεπής και να συντελέσω στην επιτυχία αυτού του πειράματος.

Ταυτόχρονα εργάσθηκα με όλες μου τις δυνάμεις για την υποστήριξη αυτού που εξ αρχής ως δημοτική παράταξη διακηρύξαμε, τη δημιουργική αντιπολίτευση, δηλαδή η - απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία - εποικοδομητική κριτική να συνοδεύεται και από ρεαλιστικές προτάσεις.

Σήμερα, στην ιδιαίτερα δύσκολη και πολύπλοκη οικονομική, πολιτική και κοινωνική συγκυρία που διέρχεται ο τόπος μας, η αντιμετώπιση των πάμπολλων δυσκολιών οργάνωσης και λειτουργίας που ούτως ή άλλως θα συνοδεύσουν τον νέο Καλλικρατικό δήμο λόγω της ίδιας της συγκρότησής του, σε συνδυασμό με τη χρόνια κοινωνικοοικονομική υστέρηση της περιοχής - για την οποία οι ευθύνες διαχέονται προς όλες τις κατευθύνσεις και προς όλους όσους διαχειρίστηκαν τις τύχες της διαχρονικά –, με το συνεχώς επιδεινούμενο πρόβλημα της ερήμωσης των ορεινών και ημιορεινών χωριών, με την άναρχη και χωρίς στοιχειώδη σχεδιασμό «ανάπτυξη» των παραλιακών χωριών, ο αποτελεσματικός δήμος Δωρίδας φαντάζει ανέφικτος.

Με λίγα λόγια και σε συνέχεια των παραπάνω, η συγκυρία επέβαλε σήμερα ακόμη περισσότερο από ποτέ, τη συσπείρωση όσο το δυνατόν περισσότερων υγιών και δημιουργικών δυνάμεων, χωρίς ιδιοτελείς σκέψεις και σκοπιμότητες, σε μια τελευταία προσπάθεια ανάτασης και αναζωογόνησης της περιοχής.

Είναι γεγονός ότι όπως ασκείται η πολιτική σήμερα, σε τοπικό αλλά και γενικότερο επίπεδο, δεν ευνοούνται τέτοιες προσπάθειες. Μεγάλη, την κύρια θα έλεγα, ευθύνη γι’ αυτό έχουν τα κόμματα με την αδιανόητα πατερναλιστική και - εκ του αποτελέσματος κρινόμενη – επιζήμια εμπλοκή τους στα αυτοδιοικητικά δρώμενα.

Αποτελεί πεποίθησή μου ότι, ο χωροταξικός διοικητικός σχεδιασμός για το Δήμο μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή, πριν και μετά τον «Καλλικράτη», παρουσιάζει σημαντικές στρεβλώσεις. Τα αποτελέσματα αυτών των στρεβλώσεων τα γευόμαστε καθημερινά αλλά θα τα γευτούμε ακόμη πιο έντονα στο μέλλον. Η δυσλειτουργική συγκρότηση του δήμου Δωρίδας σε συνδυασμό με την παράλογη ένταξή του στην απόμακρη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία και την ακόμα περισσότερο απόμακρη, σχεδόν απλησίαστη, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λάρισα, προμηνύουν το δυσοίωνο μέλλον του.

Η πεποίθησή μου αυτή, την οποία έχω δημοσιοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό, με έχει οδηγήσει στην ανάληψη, μαζί με άλλους συνδημότες, αρκετών πρωτοβουλιών για την εξάλειψη αυτών των στρεβλώσεων.

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Προς Δωριείς … και όχι μόνο

(Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε στην Ώρα της Φωκίδας την Παρασκευή 9/7/2010)

Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και οι σχετικές διεργασίες που ήδη άρχισαν να διαφαίνονται, δημιουργούν την ανάγκη – και την υποχρέωση, σε όσους εμπλέκονται πιο ενεργά - κατάθεσης απόψεων, προβληματισμών αλλά και προτάσεων για το ζητούμενο: την πρόκριση της καλύτερης δυνατής λύσης που θα οδηγεί σε μια αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη. Η ανάγκη και η υποχρέωση αυτή γίνεται σήμερα ιδιαίτερα επιτακτική, αν ληφθεί υπόψη και η περίοδος κρίσης που διέρχεται το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, κρίση που εκφράζεται ιδιαίτερα με την απαξίωση στη συνείδηση των πολιτών του πολιτικού προσωπικού που διαχειρίζεται τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας, βεβαίως συμπεριλαμβανομένου και του χώρου της Αυτοδιοίκησης.

Εάν λοιπόν σε άλλες εποχές η αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση αποτελούσε σημαντικό εργαλείο για την πρόοδο και την ανάπτυξη μιας περιοχής, σήμερα πρωτίστως επιβάλλεται, η Αυτοδιοίκηση να διακρίνεται για την ηθική της, την ισονομία και την ισοπολιτεία με την οποία λειτουργεί, ώστε να αποτελέσει για τον πολίτη ελπίδα ανάτασης και για τη χώρα σημαντικό παράγοντα αναδημιουργίας, τόνωσης και ανάπτυξης. Αποτελεί δηλαδή η προσεχής περίοδος πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, ο Δήμος Ευπαλίου (αλλά λίγο – πολύ και οι υπόλοιποι δήμοι της Δωρίδας) αποδείχθηκε, δυστυχώς, ανεπαρκής.

Κλείνει ένας δωδεκαετής κύκλος άσκησης της εξουσίας από την ίδια - αποτυχημένη, κατά κοινή ομολογία - ομάδα διακυβέρνησης και ουδείς μπορεί να διακρίνει ένα σημαντικό έργο που θα αφήσει πίσω της, όσες φιλότιμες προσπάθειες και να καταβάλει. Το μόνο για το οποίο υπερηφανεύεται το απερχόμενο «σύστημα εξουσίας» (*) είναι η κατασκευή του Δημαρχείου. Ενός έργου όμως αμαρτωλού και αμφιβόλου χρηστικότητας, κόστους τριών εκατομμυρίων Ευρώ και για το οποίο ο Δήμος καταχρεώθηκε. Προς τι λοιπόν η υπερηφάνεια;

Ωστόσο, υπήρξε επιτυχημένο (το απερχόμενο «σύστημα εξουσίας») στην αρνητική παραγωγή έργου: στο περίσσευμα αδιαφάνειας, στη σπατάλη του δημοσίου χρήματος, στην κακοδιαχείριση, στην εξυπηρέτηση ημετέρων και στην αναποτελεσματικότητα. Η έλλειψη οράματος και σχεδιασμού, η ανεπάρκεια, η προχειρότητα και η γενικότερη ανυπαρξία της Δ.Α., ομολογούμενη ακόμη και από τους φιλικά διακείμενους, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του «συστήματος» διοίκησης του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια. Ένα πράγμα δηλαδή προσέφερε ο Καποδιστριακός Δήμος Ευπαλίου: το παράδειγμα προς αποφυγή.

Είναι γεγονός ότι με τον ερχομό του Καλλικράτη στην περιοχή μας, τα αυτοδιοικητικά πράγματα γίνονται πιο σύνθετα και η διαχείρισή τους πιο δύσκολη και απαιτητική. Η δημιουργία ενός Δήμου με 55 μικρά χωριά, διάσπαρτα σε μια μεγάλη και δύσκολη σε πρόσβαση και επικοινωνία περιοχή, με πολλές ελλείψεις σε υποδομές, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη βιωσιμότητά του (νέου) Καλλικρατικού Δήμου Δωρίδος.

Παράλληλα και ενόψει των επερχόμενων εκλογών, ήρθαν πάλι στο προσκήνιο λογικές και πρακτικές του παρελθόντος και έκαναν την εμφάνισή απόψεις με έντονο τοπικιστικό χαρακτήρα (τύπου βόρειοι – νότιοι) εξαιτίας του τρόπου κυρίως με τον οποίο βλέπουν κάποιοι την ενασχόληση με τα κοινά. Απόψεις και πρακτικές που, ενώ στα λόγια τις καταδικάζουν, εν τούτοις στην πράξη τις υιοθετούν. Χωρίς να παρουσιάζουν μια συγκροτημένη πρόταση για το μέλλον της περιοχής και με κρυφό όπλο τη σφοδρή επιθυμία για την κατάληψη και τη νομή της εξουσίας, εξελίσσονται στους γνωστούς επαγγελματίες της πολιτικής που θα σώσουν την περιοχή. Η προσωπική πολιτική επιβίωση και οι ατομικές επιδιώξεις, παρουσιάζονται ως κοινωνική προσφορά.

Δυστυχώς, με ευθύνες πολλών, οι λογικές και οι πρακτικές αυτές βρίσκουν απήχηση σε σημαντικό βαθμό στην τοπική κοινωνία.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό είναι προφανές ότι, η ύπαρξη μιας εναλλακτικής πρότασης για τη διοίκηση του Δήμου, ενός δημοτικού σχήματος με πραγματικά δημοκρατικά και συλλογικά χαρακτηριστικά, είναι επιβεβλημένη.

Ενός δημοτικού σχήματος που δεν θα στηρίζεται σε λογικές συμψηφισμού και σε εύπλαστες ισορροπίες και που θα ξεπερνά τις αγκυλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος. Με συνεκτικό ιστό και βασική αρχή ότι, η συμμετοχή στα κοινά είναι απόλυτα ανιδιοτελής κοινωνική και πολιτική λειτουργία που μοναδικό σκοπό έχει την προσφορά προς όφελος του συνόλου, θα διατυπώσει την ενωτική και πειστική εκείνη πρόταση που θα του δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τα δημοτικά πράγματα από θέση κύριας ευθύνης, από τη θέση της δημοτικής αρχής.

Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει η «κρίσιμη μάζα» για τη δημιουργία ενός τέτοιου σχήματος.
Χρειάζεται όμως αυτή η «κρίσιμη μάζα» να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να υπερβεί συναισθηματικές ή άλλου είδους δεσμεύσεις, ώστε με σοβαρή και συλλογική προσπάθεια να πείσει και άλλες ικανές και δημιουργικές δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής που διαθέτουν ευρύτητα σκέψης και διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά, να συστρατευθούν στην προσπάθεια αυτή.

Είναι προφανής δηλαδή η πρόσκληση – πρόκληση. Όσο πιο γρήγορα απαντήσουμε θετικά, τόσο πιο σίγουρο θα είναι και το αποτέλεσμα.

(*) Πρόκειται για το «σύστημα εξουσίας» που διαμορφώθηκε όλα αυτά τα χρόνια και το οποίο, αισθανόμενο τις αναταράξεις και την αμφισβήτηση που οι τελευταίες εξελίξεις του έχουν προκαλέσει, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ισορροπήσει και να επιβιώσει.

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Η έδρα του Δήμου Ευπαλίου

Την Τρίτη 4/5/2010 το Δημοτικό Συμβούλιο Ευπαλίου συζήτησε το (μοναδικό της ημερήσιας διάταξης) θέμα: «Πρόγραμμα Καλλικράτης -Δήμοι και Δημοτικές Ενότητες", με στόχο την επισφράγιση της πρότασης του υπουργού εσωτερικών.

Η τοποθέτησή μου στη συνεδρίαση αυτή:

Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο το χωροταξικό.
Είναι ένα σύνολο προβλέψεων και ρυθμίσεων που θα προσδιορίσουν το μέλλον της χώρας, θετικά ή αρνητικά, για πολλά χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, δυστυχώς, τη δημοτική αρχή δεν την απασχόλησαν σοβαρές προβλέψεις ή παραλήψεις του Καλλικράτη (όπως: η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στους δήμους και από τους δήμους στις τοπικές κοινότητες, το εκλογικό σύστημα, ο δημοκρατικός τρόπος κατάρτισης του προϋπολογισμού, κ.λ.π.).
Χωροταξικό – αυτοδιοικητικές ενότητες
Το χωροταξικό και η δημιουργία των νέων αυτοδιοικητικών ενοτήτων αντιμετωπίστηκε από την πλειοψηφία - και όχι μόνο – στη λογική του να προκύψει ένας δήμος, ο όποιος δήμος, αρκεί να έχει την έδρα του στο Ευπάλιο, προφανώς γιατί έτσι εξυπηρετούνται οι προσωπικές επιδιώξεις. Δεν σας απασχόλησε δηλαδή η βιωσιμότητα, η λειτουργικότητα του νέου Δήμου και η αποτελεσματικότητά του. Χαρακτηριστική επ’ αυτού είναι η διγλωσσία στελεχών της δημοτικής αρχής, τα οποία, άλλα λένε ιδιωτικά και άλλα σε δημόσιες αναφορές.
Η ένταξη στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Λαμία) και στην κρατική διοίκηση Λάρισας πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες, παρά την καθοριστική σημασία τους για το μέλλον της περιοχής. Τη γνωστή πρωτοβουλία των πολιτών για τη διοικητική ένταξη του Δήμου Ευπαλίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όχι μόνο δεν την υποστηρίξατε, αλλά εντέχνως τη σαμποτάρατε.
Η Βιωσιμότητα του δήμου
Έχουμε υποστηρίξει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι, το μοναδικό κριτήριο για την οριοθέτηση μιας αυτοδιοικητικής οντότητας είναι η βιωσιμότητά της και η δυνατότητά της να υπηρετεί με αποτελεσματικότητα και πληρότητα τις ανάγκες των πολιτών. Για να διαμορφώσει δε ο Δήμος την καλύτερη και εγκυρότερη πρόταση, προτείναμε κατ’ επανάληψη, εδώ και πολύ καιρό, την εκπόνηση σχετικής μελέτης, κάτι που δεν αποδεχθήκατε. Αυτό καταδεικνύει το πραγματικό σας ενδιαφέρον.
Σήμερα, προέκυψε ένας Δήμος άθροισμα πολλών μικρών χωριών διάσπαρτων σε πολύ μεγάλη έκταση. Δεν άκουσα να σας προβληματίζει το πώς θα λειτουργήσει αυτός ο Δήμος. Δεν άκουσα, πειστικά τουλάχιστον, την άποψή σας για τη βιωσιμότητα, την πορεία του νέου Δήμου.
Δεν σας προβληματίζει η έλλειψη, της απαραίτητης για την προκοπή ενός δήμου, κοινωνικής συνοχής και επαφής στο εσωτερικό του; Η περιβόητη μελέτη του ΙΤΑ αναφέρει ότι «ουσιαστική αυτοδιοίκηση χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη δεν νοείται». Δηλαδή, ακόμα και αν όλα τα άλλα κριτήρια ικανοποιούνται σε μεγάλο βαθμό, το πιο σημαντικό είναι το κατά πόσο εξασφαλίζεται η συμμετοχή του πολίτη στο νέο Δήμο.
Δυστυχώς, αυτά τα θέματα δεν σας απασχολούν.
Σήμερα συγκαλέσατε Δημοτικό Συμβούλιο για να υποστηρίξουμε την πρόταση του υπουργού για να μην χαθεί η έδρα. Σε προσωπικό επίπεδο, και εμένα με βολεύει να είναι η έδρα στο Ευπάλιο. Κάτι ανάλογο έκανε και επιδιώκει το Λιδωρίκι. Τι θα λέγατε όμως αν ήσασταν στη θέση του, που βλέπει την τελευταία του ελπίδα για επιβίωση, που όπως ισχυρίζεται είναι η έδρα του Δήμου, να την χάνει; Τι θα γίνει αύριο; Τι δήμος θα είναι αυτός όπου ένα μεγάλο του τμήμα θα θεωρεί τον εαυτό του ριγμένο; Μπορεί να προκόψει ένας τέτοιος δήμος, όταν δεν υπάρχει αλληλοκατανόηση μεταξύ των συνενούμενων ενοτήτων του, όταν δεν θα υπάρχει εμπιστοσύνη της μιας περιοχής στην άλλη; Δεν βλέπουμε να σας απασχολούν αυτά τα ερωτήματα.
Η ΤΕΔΚ Φωκίδας πήρε, απ’ ότι γνωρίζω, ομόφωνη απόφαση με την οποία διαφωνεί με την πρόταση του υπουργού για τη Φωκίδα. Σήμερα ο Δήμαρχος υποστηρίζει το αντίθετο. Τι συμβαίνει κ. Δήμαρχε;
Η πρόταση
Έστω και την τελευταία στιγμή απαιτείται η άρση στο ύψος των περιστάσεων. Απαιτείται να δοθεί προτεραιότητα στην προκοπή και το συμφέρον του τόπου σε βάρος του προσωπικού συμφέροντος.
Μοναδικό κριτήριο πρέπει να είναι η δημιουργία ενός δήμου βιώσιμου που θα εξυπηρετεί με επάρκεια και στο σύνολό του τις ανάγκες των κατοίκων του.
Είναι απαραίτητη η δημιουργία κλίματος συνεργασίας. Δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς και αντιπαλότητες με άλλες περιοχές. Απαιτείται σοβαρότητα, περίσκεψη και εκτίμηση της κατάστασης σε βάθος χρόνου.
Άμεσα, να προκληθεί συνάντηση για διερεύνηση δυνατότητας συνεννόησης με τους υπόλοιπους συνενούμενους δήμους. Άλλοι δήμοι συγκρότησαν διαπαραταξιακές επιτροπές για αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης, ας το κάνουμε και εμείς. Στη συνέχεια να συγκληθεί το Δ.Σ. για συζήτηση του θέματος καθώς και για συζήτηση των παρατηρήσεων και προτάσεων της ΚΕΔΚΕ που μόλις τώρα μας δόθηκαν.

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Ο Καλλικράτης και ο Δήμος Ευπαλίου

Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το Σάββατο 13/2/10

Κύριε πρόεδρε,
εισαγωγικά, θέλω να κάνω μια διόρθωση στις τοποθετήσεις (Δημάρχου, κ.λ.π.) ως προς την απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ.
Στον φάκελο της σημερινής συνεδρίασης, εμπεριέχεται έντυπο της ΚΕΔΚΕ με θέμα «ΔΕΚΑ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ» αλλά και στις τοποθετήσεις του Δημάρχου και άλλων, δεν αναφέρεται το τρίτο μέρος της πρώτης παραγράφου, η οποία αφορά το Δήμο μας, και αναφέρει:
1. «Χωροθέτηση των διοικητικών ορίων των νέων ΟΤΑ
… Σε ειδικές περιπτώσεις και με τη σύμφωνη γνώμη των Τοπικών Συμβουλίων στη νέα χωροταξική κατανομή, μπορούν να μετακινηθούν Τοπικά Διαμερίσματα εκτός των σημερινών Δήμων, Νομαρχιών και Περιφερειών, ακόμη δε μπορούν να συνενωθούν και Δήμοι που ανήκουν σε διαφορετικούς Νομούς ή και Περιφέρειες».
Γιατί αυτή η παράληψη; Μήπως έγινε σκόπιμα;

******
1 Η αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η Διοίκηση στη χώρα μας πάσχει. Κεντρική και Περιφερειακή. Ότι είναι αδιαφανής με έντονα φαινόμενα διαφθοράς, είναι σπάταλη και ταυτόχρονα αναποτελεσματική. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί – και ακόμα πιο σκληροί – προέρχονται και από τα πιο έγκυρα χείλη, όπως αυτά του Επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης. Πολλοί οι λόγοι που την οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Κυριότερος ο διαχρονικός κυβερνητικός – κομματικός εναγκαλισμός της καθώς και, κυρίως για την περίπτωση της Αυτοδιοίκησης, η αδυναμία του πολιτικού προσωπικού που κλήθηκε να την υπηρετήσει.

Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι μια τέτοια Διοίκηση συνέβαλε καθοριστικά στη γενικευμένη κατάπτωση που εμφανίζει η χώρα μας σήμερα.

Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι μια συνολική και ουσιαστική μεταρρύθμιση της Διοίκησης στη χώρα μας είναι επιβεβλημένη. Το αίτημα είναι καθολικό. Μεταρρύθμιση με δύο σκέλη: αφενός μεν της κεντρικής Διοίκησης, ώστε να περιοριστεί σε ένα ρόλο επιτελικό, αφετέρου δε της Αυτοδιοίκησης, ώστε με τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων και με την ανάλογη αναδιάρθρωσή της, να μπορέσει να ανταποκριθεί στο βασικό της ρόλο, να υπηρετεί δηλαδή αποτελεσματικά τις ανάγκες των πολιτών σε τοπικό επίπεδο και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τοπική ανάπτυξη.

2 Το Πρόγραμμα Καλλικράτης

Στην παρούσα φάση, επιχειρείται η διοικητική μεταρρύθμιση ως προς το δεύτερο σκέλος, την Αυτοδιοίκηση, κυρίως στα επίπεδα διακυβέρνησης και ιδιαίτερα σε θέματα λειτουργίας της. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τη θετική πρόβλεψη του Καλλικράτη για αιρετή περιφέρεια που αποτελεί βασικό βήμα δημοκρατίας και αποκέντρωσης, τη θεσμοθέτηση των Συμβουλίων Διαβούλευσης και του Συνηγόρου του Δημότη, την πρόβλεψη για ειδικό ποσοστό πόρων για έργα στα Τοπικά Διαμερίσματα ώστε να επιτυγχάνεται η ισόρροπη ανάπτυξη , πολλά άλλα θέματα παρακάμπτονται. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση είναι περιορισμένη και ημιτελής. Οι πόροι της δεν καθορίζονται ως σταθερό ποσοστό των τοπικών δημόσιων εσόδων - ανάλογο με τις αρμοδιότητες που αυτή θα διαχειρίζεται - και με ταυτόχρονη ειδική πρόβλεψη για τις φτωχότερες περιφέρειες, όπως ζητούν τα συλλογικά της όργανα. Ταυτόχρονα ο Καλλικράτης ελέγχεται και για το βαθμό δημοκρατικότητας ως προς τη διαδικασία διακυβέρνησης που προβλέπει. Το εκλογικό σύστημα έχει ανάγκη από περισσότερη δημοκρατία ώστε η Αυτοδιοίκηση να απαγκιστρωθεί επιτέλους από τον εναγκαλισμό της κεντρικής διοίκησης και των κομμάτων και να ενισχυθούν οι συμμετοχικές διαδικασίες στην τοπική διακυβέρνηση με στόχο τον συμμετοχικό προϋπολογισμό.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα με το βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας με το συγκεκριμένο Σχέδιο, η συζήτηση είναι επιβεβλημένη και χρήσιμη. Για αυτό το λόγο πήραμε, ως παράταξη και ως πρόσωπα, έγκαιρα πρωτοβουλίες ώστε να αναπτυχθεί ένας ευρύτατος διάλογος. Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή, με διάφορα προσχήματα, κωλυσιεργούσε. Επέλεξε τελικά τη σημερινή διαδικασία εξπρές για να βγάλει την υποχρέωση για μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που θα σφραγίσει, θετικά ή αρνητικά, το μέλλον της περιοχής.
3 Οι νέες γεωγραφικές ενότητες και ο Δήμος μας

Είναι γεγονός ότι ο Καλλικράτης δεν είναι μόνο το χωροταξικό.
Είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχει καθυστέρηση στην παρουσίαση της κυβερνητικής θέσης για το θέμα αυτό.

Είναι όμως επίσης γεγονός ότι το Σχέδιο «Καλλικράτης» αναφέρει ότι γνώμονας των οργανωτικών αλλαγών είναι η αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη, καθώς και ότι δέσμευση είναι η ενσωμάτωση κάθε συμβολής που εμπλουτίζει, βελτιώνει και αναβαθμίζει τον Καλλικράτη.

Άρα κάθε δημόσια και ελεύθερη συζήτηση είναι χρήσιμη και επιβεβλημένη. Δεν μπορώ να κατανοήσω την τοποθέτηση αυτών που αναμένουν τις κυβερνητικές προθέσεις προκειμένου να πάρουν θέση στο θέμα.

Κύριε πρόεδρε,
Κατά την άποψή μου, μία τοποθέτηση απέναντι στην πρόταση του Καλλικράτη όσον αφορά το χωροταξικό μπορεί να γίνει με βάση:
Τη λογική, τη γνώση και την επιστήμη
Το συναίσθημα
Το προσωπικό / πολιτικό-κομματικό συμφέρον.
Εγώ θα τοποθετηθώ έχοντας ως βάση το πρώτο. Τη λογική, τη γνώση και τα εργαλεία που η επιστήμη μας δίνει.

Αυτό σημαίνει ότι, τόσο ως προς το επίπεδο Περιφέρειας όσο και ως προς το επίπεδο Δήμου, η αναζήτηση λύσης για το Δήμο Ευπαλίου πρέπει να έχει ως αφετηρία το – δυστυχώς όχι αυτονόητο για ορισμένους - δόγμα: η όποια χωροταξική πρόταση αποσκοπεί στο γενικό συμφέρον και δεν εκπορεύεται από το προσωπικό και οφείλει να υπακούει στην παρακάτω βασική αρχή: τη δημιουργία ενός βιώσιμου (ισχυρού κατ’ άλλους) Δήμου στο πλαίσιο μιας λειτουργικής ευρύτερης διοικητικής ενότητας – Περιφέρειας.

Με βάση τα παραπάνω και σε απόλυτη αρμονία με την επιταγή του Συντάγματος για διοικητική διαίρεση της χώρας σύμφωνα με τις γεωγραφικές, οικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες της κάθε περιοχής, όπως και ο Καλλικράτης μας επισημαίνει, η λύση – πρόταση για την Περιφέρεια είναι μονόδρομος: Ο Δήμος Ευπαλίου να ενταχθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Όσο και να ψάξει κάποιος, ότι σκοπιμότητες και να σκαρφιστεί, κανέναν βάσιμο λόγο δεν θα βρει για να υποστηρίξει την αντιπρόταση, δηλαδή την ένταξη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (όπως σήμερα αποκαλείται) με έδρα τη Λαμία.
Αξίζει να προσέξουμε το εξής παράδοξο που θα παρουσιαστεί στην περίπτωση διοικητικής ένταξης στην Περιφέρεια Λαμίας: ενώ η πραγματικότητα, η ίδια η ζωή, θα προσδιορίζει την ανάπτυξη και το χαρακτήρα της περιοχής με βάση τις επιρροές της γειτονικής Ναυπάκτου και της Πάτρας (όπως γίνεται και σήμερα), ο σχεδιασμός ανάπτυξής της (που μπορεί να συγκρούεται με την πραγματικότητα) θα γίνεται στη μακρινή Λαμία, όπου και δύσκολα μπορούμε να παρέμβουμε. Σχήμα οξύμωρο.

Στο επίπεδο του Δήμου τώρα. Η αναζήτηση λύσης με απώτερο σκοπό τη δημιουργία βιώσιμου Δήμου, σημαίνει τη δημιουργία ενός Δήμου ικανού να σχεδιάζει, να προγραμματίζει και να εκτελεί έργα και να παρέχει σοβαρές υπηρεσίες στους πολίτες ή όπως αλλιώς λέγεται, τη δημιουργία ενός ισχυρού Δήμου.

Με σκοπό τα παραπάνω, για την αναζήτηση χωροταξικής λύσης στο Δήμο μας, χρήσιμο εργαλείο αποτελούν τα κριτήρια που η επιστήμη θέτει και έχει αποδεχθεί τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΚΕΔΚΕ: χωροταξικά, οικονομικά, γεωγραφικά, αναπτυξιακά, κριτήρια σχετικά με τη συμμετοχή του πολίτη, κ.α.
Το περίεργο είναι ότι, ενώ όλοι αναφέρονται στα συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη χάραξη των ορίων, όταν φθάνουν στο δια ταύτα, τα ξεχνούν. Προφανώς για να μπορούν να αυθαιρετούν και να προτείνουν χωρίς δεσμεύσεις.

Σε γενικές γραμμές, έχουν διατυπωθεί δύο προτάσεις: Η πρώτη μιλάει για Δήμο Ευπαλίου με έδρα το Ευπάλιο και συνένωση με έναν ή περισσότερους γειτονικούς Δήμους (όπως της Τολοφώνας) και η δεύτερη, για τη συνένωση με το Δήμο Ναυπάκτου.

Κατά την άποψή μου και μετά από προσεκτική μελέτη της μελέτης του ΙΤΑ, η εφαρμογή των κριτηρίων αυτών στην ευρύτερη περιοχή μας με τις ιδιαιτερότητες που αυτή παρουσιάζει (μεγάλος αριθμός χωριών με πολύ μικρό πραγματικό πληθυσμό), οδηγεί στην εκτίμηση ότι:
Το βιώσιμο μέλλον της περιοχής μας δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με έναν Δήμο αποτελούμενο από πολλά μικρά χωριά διάσπαρτα σε μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια που σημαίνει όμως μεγάλες ανάγκες , αλλά πρέπει να αναζητηθεί μαζί το Δήμο Ναυπάκτου.

Ωστόσο, πρέπει να είναι σεβαστές και οι δύο απόψεις. Όμως, για να επιλεγεί με τη μεγαλύτερη σιγουριά αυτή που θα εξασφαλίσει το βιώσιμο μέλλον της περιοχής, κρίνω σκόπιμο να ζητήσει ο Δήμος τη βοήθεια ειδικού από τον πανεπιστημιακό χώρο, ο οποίος με τη χρήση των εργαλείων της επιστήμης, θα εφαρμόσει στο Δήμο μας τα κριτήρια που προαναφέρθηκαν και θα καταλήξει στην – κατά το δυνατόν - εγκυρότερη λύση.

Οι υποχρεωτικές συνενώσεις μπορούν να δικαιολογηθούν εφόσον παίρνουν υπόψη τους τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και δεν επιβάλλονται από αυτούς που κινούνται από σκέψεις προσωπικής εκλογιμότητας στις προσεχείς εκλογές.

Κλείνω με τη φράση ενός συνδημότη μας που προσυπογράφει και σχολιάζει το κείμενο της δημόσιας παρέμβασης πολιτών του Δήμου μας για τη διοικητική ένταξη του Δήμου:
«ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΤΗΣ ΕΥΠΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ! ΑΥΤΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΜΕΣΑ, ΔΙΟΤΙ ''ΣΤΗ ΒΡΑΣΗ ΚΟΛΛΑΕΙ ΤΟ ΣΙΔΕΡΟ'', ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΟΦΟΣ ΛΑΟΣ ΜΑΣ!!! ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΝΑ ΕΥΟΔΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΙ!!!».

Είναι η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να προτάξουμε το κοινό συμφέρον από το προσωπικό ή το κομματικό. Θα κριθούμε βέβαια γι’ αυτό.

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Ο σύγχρονος «Καλλικράτης» θα αποδειχθεί αντάξιος του περίφημου αρχαιοέλληνα αρχιτέκτονα;

Ψηλά έβαλε τον πήχη η κυβέρνηση στο θέμα της διοικητικής αναδιάρθρωσης που άνοιξε. Τουλάχιστον σε επίπεδο συμβολισμού, αυτό μαρτυρεί το όνομα «Καλλικράτης» που προσέδωσε στο σχετικό πρόγραμμα. Όμως, ο γνωστός αρχιτέκτονας της αρχαιότητας – που, μεταξύ των άλλων, επέβλεψε, με τα θαυμαστά αποτελέσματα, το κτίσιμο του Παρθενώνα - υπήρξε αριστοτέχνης στο είδος του. Κατασκεύαζε τα έργα του με ασύλληπτες λεπτομέρειες σε σημείο που να αγγίζουν αυτά την τελειότητα.

Ο σύγχρονος «Καλλικράτης», φιλοδοξεί άραγε να αποδειχθεί αντάξιός του;

Το σχέδιο πάντως του σύγχρονου «αρχιτέκτονα» που δόθηκε για διαβούλευση, παρά τη θετική του κατεύθυνση, μάλλον δεν το επιβεβαιώνει. Υστερεί σημαντικά από το να χαρακτηριστεί ως τέλειο.

Τον τελευταίο καιρό, αλλά και παλαιότερα, έχουν γίνει πάμπολλες αναφορές (βεβαίως και από την ΚΕΔΚΕ) στο ζήτημα της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και λειτουργιών της αυτοδιοίκησης με ταυτόχρονη εξασφάλιση αντίστοιχων σταθερών πόρων, στη διάχυση εξουσιών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για αποτελεσματική και δημοκρατική διακυβέρνηση, στο εκλογικό σύστημα και βέβαια, στην ανάγκη λειτουργικής χωροθέτησης των νέων αυτοδιοικητικών ενοτήτων.

Στο τελευταίο όμως θέμα, του προσδιορισμού δηλαδή των διοικητικών ορίων των νέων περιφερειών και ΟΤΑ, ο σύγχρονος «Καλλικράτης», ελέγχεται για την απόκλισή του από συγκεκριμένες συνταγματικές επιταγές, ενώ παράλληλα δε φαίνεται να τολμά ουσιαστικές και αναγκαίες ρήξεις με την κατεστημένη κατάσταση. Να επανασχεδιάσει δηλαδή τα γεωγραφικά όρια, όπου χρειάζεται, και επειδή η ίδια η πραγματικότητα το επιβάλλει αλλά και γιατί το Σύνταγμα το επιτάσσει. Είναι απαραίτητο να επισημάνουμε το σημείο 96 του «κειμένου δημόσιας διαβούλευσης» που έδωσε στη δημοσιότητα η Κυβέρνηση: «Το Σύνταγμα (101 παρ.2) αναφέρει: «Η διοικητική διαίρεση της Χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες». Η αναφορά στις τρεις αυτές επιμέρους ενότητες αποτελεί τον οδηγό στην εξειδίκευση των κριτηρίων και στην περιγραφή διαδικασίας αναζήτησης λύσης». Παρά λοιπόν την αναφορά στη συγκεκριμένη επιταγή του Συντάγματος και τη δέσμευση ότι με βάση αυτή θα αναζητηθεί λύση στο θέμα της διοικητικής διαίρεσης, στο κείμενο (σημείο 23), δεν διαφαίνεται αυτό. Αναφέρει το κείμενο σχετικά: «Οι νέες Δευτεροβάθμιες Αυτοδιοικήσεις προέρχονται από τη συνένωση των υφισταμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οι οποίες καταργούνται. Η εδαφική περιοχή των νέων οργανισμών περιλαμβάνει το άθροισμα της εδαφικής περιοχής των καταργούμενων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Οι οργανισμοί της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, από τις σημερινές 54 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, τις 3 διευρυμένες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και τα 19 επαρχεία, δηλαδή ένα σύνολο 76 διοικητικών ενοτήτων, εξελίσσονται σε περιφερειακές αυτοδιοικήσεις σε αριθμό ανάλογο των σημερινών 13 διοικητικών περιφερειών». Έτσι, με βάση το σημείο αυτό και τις κυβερνητικές διαρροές που ακολούθησαν, δόθηκε η ερμηνεία και γράφτηκε στον Τύπο ότι, «τα όρια των 13 Περιφερειών, δεν θίγονται». Με άλλα λόγια και σε ότι μας αφορά, ο Δήμος Ευπαλίου πρέπει να ενταχθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία! Μα, αν είναι έτσι, πάει περίπατο το παραπάνω άρθρο του Συντάγματος που ρητά προσδιορίζει ως βάση διοικητικής διαίρεσης «τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες», που για την περίπτωση του Δήμου Ευπαλίου (και όχι μόνο) καταφανέστατα τον οδηγεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα). Εξάλλου, η αναφορά (σημείο 9): «Γνώμονας των οργανωτικών επιλογών είναι ο πολίτης και η εξυπηρέτηση των αναγκών του. Γι’ αυτό η συγκρότηση ισχυρότερων και μεγαλύτερων ενοτήτων συνοδεύεται από την παροχή των διοικητικών υπηρεσιών όσο το δυνατό πιο κοντά στον πολίτη …», που αποτελεί και γενικότερη ευρωπαϊκή αρχή (Αρχή της Εγγύτητας) και που αρκετά συχνά επικαλούνται οι κυβερνήσεις μας, αυτό δε σημαίνει; Ποιά σχέση τον συνδέει με τη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή της;

Αν πραγματικά ο σύγχρονος «Καλλικράτης» εννοεί τον ισχυρισμό του (σημείο 20): «Η Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όμως, δεν αφορά τις επόμενες εκλογές αλλά τις επόμενες γενιές. Όλοι οφείλουμε γι’ αυτό να αναλάβουμε τις ευθύνες μας …» και αν θέλει να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του (σημείο 19): «… δέσμευσή μας είναι να ενσωματώσουμε κάθε συμβολή που εμπλουτίζει, βελτιώνει και αναβαθμίζει τη Νέα Αρχιτεκτονική που προτείνουμε …», τότε οφείλει να το αποδείξει. Να αποδεχθεί δηλαδή αιτήματα όπως αυτό των πολιτών - δημοτών του Δήμου Ευπαλίου για διοικητική ένταξή του στην Περιφέρεια με την οποία συνδέεται πολλαπλά, δηλαδή αυτή της Δυτικής Ελλάδας.

Εμείς από την πλευρά μας, αναλαμβάνουμε τις δικές μας ευθύνες. Ως ενεργοί πολίτες, προσυπογράφουμε το – καθολικής αποδοχής - αίτημα και το προβάλλουμε. Γιατί το ζητούμενο (πρέπει να) είναι το βιώσιμο μέλλον της περιοχής.

[Ηλεκτρονική υπογραφή στη διεύθυνση:

http://www.petitiononline.com/efpalion ή

http://efpalio-dimotes.blogspot.com ]

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Συνεδρίαση του Δ.Σ.: 29/01/2010

Θέματα ημερήσιας Διάταξης (όπως αναφέρονται στην Πρόσκληση):

  1. Έγκριση & παραλαβή των μελετών: 1)Τοπογραφικής μελέτης 2) Υδραυλικής μελέτης και 3) Ηλεκτρομ/κής μελέτης του έργου «Ύδρευση οικισμού Κλήματος» Α.Μ. 1/2020
  2. Έγκριση σταδίου Τοπογραφικής αποτύπωσης της μελέτης αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων των Τ.Δ. Σεργούλας – Μαραθιά – Μοναστηρακίου _ Μανάγουλης – Μαλαμάτων Καστρακίου και Ευπαλίου Δήμου Ευπαλίου.
  3. Συγκρότηση επιτροπής διενέργειας δημοπρασιών για την εκποίηση ή εκμίσθωση πραγμάτων, έτους 2010.
  4. Συγκρότηση επιτροπής παραλαβής έργων έτους 2010 (Π.Δ. 171/87) & ορισμός Δημ. Συμβούλου για τη συμμετοχή του στην επιτροπή παραλαβής εργασίας ή μεταφοράς του άρθρου 67 του Π.Δ. 28/80.
  5. Συγκρότηση επιτροπών (άρθρο 101, Ν.3463/2006) για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (άρθρο 80Ν.3463/2006).
  6. Διαγραφή ποσού από καταλόγους ύδρευσης Μαραθιά που αφορά το Δημήτριο Γκόλια.
  7. Κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Ευπαλίου οικ. έτους 2010
*****
Αρχικά έγινε ενημέρωση για το σεισμό από τον Δήμαρχο. Κοινό αίτημα για χαρακτηρισμό της περιοχής ως σεισμόπληκτη.
Για τη διοικητική μεταρρύθμιση: Συμφωνήθηκε να γίνει σύντομα ειδική ανοιχτή συζήτηση - ημερίδα (είχε ξανασυμφωνηθεί). Για το πότε (σύντομα πάντως), θα υπάρξει συνεννόηση με τις παρατάξεις.
*****
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (δικές μου)
1. Κοινοτικό Γραφείο Ευπαλίου: Πότε θα παραδοθεί στο Τ.Σ. Από το Μάρτιο του 2009 υπάρχει η υπόσχεση ότι θα δοθεί σύντομα.
Απάντηση: Θα το πάρει σύντομα και με τηλέφωνο.
2. Να τοποθετηθούν 2 κολόνες για φωτισμό στο μοναστήρι της Βαρνάκοβας.
3. Ποια η κατάσταση με το γκρέϊντερ του Δήμου: λειτουργεί; Υπάρχει χειριστής και μέχρι πότε; Γιατί δεν πηγαίνει προγραμματισμένα στα χωριά για τις ανάγκες τους;
*****
Συζήτηση 7ου θέματος.

Εισηγητής ο κ. Καλαντζής: «Έγινε το Τ.Π. με βάση τις προτάσεις των Τ.Σ. Είναι Τ. Π. εκτελεστέων έργων. Αυξημένος από πέρσι κατά 4,3 εκατ. ευρώ.
Στοχεύει στις υποδομές ύδρευσης, σε οδοποιία. Θα εκτελεστούν όλα τα έργα.
Προβλέπονται πολλές μελέτες για αξιοποίηση»
***
Η τοποθέτησή μου: Είχα πει και πέρσι ότι, η κατάρτιση ενός Τ.Π. και του Προϋπολογισμού δείχνει και το βαθμό δημοκρατικής λειτουργίας ενός δήμου.
Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες ενός δήμου. Είναι μια σύνθετη, διαδικασία, που απαιτεί γνώση του θέματος, αλλά και κυρίως διάθεση από τη μεριά του συντάκτη για δημοκρατική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Απαιτεί δυνατότητα σύνθεσης και ισότιμης ενσωμάτωσης των αναγκών και των προσδοκιών των τοπικών κοινωνιών.
Απαιτεί δηλαδή δημοκρατική δημιουργική λειτουργία της Τοπ. Αυτ/σης.
Σήμερα ο εισηγητής, η πλειοψηφία δηλαδή, αφού για άλλη μια φορά υπερθεμάτισε για το προϊόν του, ζητά και από την αντιπολίτευση την υπερψήφιση του τεχνικού προγράμματος που παρουσίασε. Θεμιτό, θα έλεγε κάποιος. Είναι όμως στην προκειμένη περίπτωση;
Μία σοβαρή εισήγηση πρέπει να περιλαμβάνει και αποτίμηση του βαθμού εκτέλεσης του περσινού Τ.Π. πράγμα που δεν έγινε.
Πρώτο ερώτημα: τι έκαναν οι συντάξαντες το Τ.Π. για να έχουν και τη συγκατάθεση της αντιπολίτευσης; Ζήτησαν τη γνώμη της πριν την παρουσίασή του;
Δεν χρειαστήκατε τη συνδρομή της αντιπολίτευσης.
Στο συγκεκριμένο Τ.Π. η άποψή μας είναι ότι επαναλαμβάνεται η ίδια φιλοσοφία :
πλήθος μικροέργων και μικρομελετών: το γνωστό σενάριο επαναλαμβάνετε και σε μεγαλύτερο βαθμό φέτος που θα είναι προεκλογική χρονιά.
απουσιάζει μια σοβαρή στόχευση, δεν υπάρχει αναπτυξιακό στίγμα, αναπτυξιακός προσανατολισμός.
Επαναλαμβάνεται η ίδια τακτική αλλά φέτος ξεπεράσατε κάθε προηγούμενο: εγγράφονται πολλά έργα τα οποία δεν πραγματοποιούνται και επαναλαμβάνονται την επόμενη χρονιά. Πλήθος είναι και τα συνεχιζόμενα έργα. Έτσι φουσκώνεται το Τ.Π., δημιουργείται ένα πλασματικό Τ.Π. για εντυπώσεις: π.χ. κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων 1.700.000 τη στιγμή που είναι γνωστό σε όλους ότι αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν, αποκατάσταση ζημιών στο δημ. Κτίριο Μανάγουλης 23.500 ευρώ περίπου που για χρόνια επαναλαμβάνεται. Περίπου το 30-40 % του Τ.Π. είναι έργα παλαιά.
μη ενοποιημένα έργα και μελέτες: τροφοδοτούν τα φαινόμενα αδιαφάνειας, την ευννόηση των ημετέρων, στερούν το σημαντικό οικονομικό όφελος αλλά και την καλύτερη δυνατότητα εκτέλεσης και ελέγχου των έργων που δίνει η διαδικασία της δημοπρασίας. Π.χ. Αγροτική οδοποιία … οδοποιία ... , Βελτίωση δικτύου ύδρευσης ...
(Αναφορά σε παράδειγμα Τ.Π. άλλου Δήμου με ομαδοποίηση έργων)
Δεν υπάρχει επακριβής προσδιορισμός των έργων: π.χ. οδοποιία Ευπαλίου. Δηλαδή αποφασίζουμε σήμερα εν λευκώ.
ΣΧΟΟΑΠ: Ένα εγκαταλειμμένο θέμα. Δεν κάνετε το παραμικρό για δύο συνεχόμενα χρόνια για ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Καθαρισμός νεκροταφείων: σπατάλη χρημάτων με τις αδικαιολόγητες μικροαναθέσεις (σύνολο 18.000 ευρώ).
Συντήρηση αντλιοστασίων: Γιατί όχι ένα έργο, ώστε να έχετε μια καλή έκπτωση;
Σεβόμενοι τον εαυτό μας και το δημόσιο χρήμα, είναι αδύνατο να υπερψηφίσουμε το παρόν Τ.Π.

Ψηφίστηκε με 8 ΝΑΙ και 5 ΟΧΙ