Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Πρόσκληση για μια Νέα Αρχιτεκτονική στη Δωρίδα


  1. Η συγκυρία. Η χώρα μας ως σύνολο και οι τοπικές κοινωνίες ως επιμέρους υποσύνολα αντιμετωπίζουν σήμερα μια πολύπλευρη κρίση, ως αποτέλεσμα αφ’ ενός με των πολιτικών που εφαρμόστηκαν διαχρονικά, αφ’ ετέρου δε του τρόπου άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας. Ωστόσο, οι ευθύνες διαχέονται, αναλογικά, και προς άλλες κατευθύνσεις (κόμματα και μαζικούς φορείς) που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμμετείχαν στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου.  Οι συνέπειες της κρίσης  υπήρξαν ιδιαίτερα αισθητές  και οδυνηρές στο νεοσύστατο δήμο Δωρίδας  για έναν ακόμη λόγο: εξ αιτίας των αρνητικών παρακαταθηκών του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και της αρχιτεκτονικής του σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή της ιδιόμορφης συγκρότησής του από  ένα σύνολο πενήντα πέντε (55) μικρών και διάσπαρτων χωριών και της στρεβλής περιφερειακής ένταξής του. Οι δυσλειτουργίες του σημερινού δήμου Δωρίδας και η τροχοπέδη στην ανάπτυξή του που συνεπάγεται η ένταξη της περιοχής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  το επιβεβαιώνουν περίτρανα.
  2. Η αναζήτηση διεξόδου. Με δεδομένες λοιπόν τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δήμος Δωρίδας και (πολύ περισσότερο) ενόψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, οφείλουμε όλοι μας να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αναζητήσουμε τη δυνατότητα επίτευξης μιας, όσο το δυνατόν ευρύτερης, συνεργασίας δημοκρατικού προσανατολισμού με σκοπό την - με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο - δημόσια παρέμβαση για τη διατύπωση και διεκδίκηση μιας Νέας Αρχιτεκτονικής για την περιοχή και  την αναζήτηση εκείνης της συγκρότησης, της περιφερειακής ένταξης και της οργανωτικής δομής η οποία θα συνεπάγεται έναν κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμο Δήμο.
  3. Ο θεμέλιος λίθος για την ευόδωση του εγχειρήματος. Αναγκαίο και μοναδικό κριτήριο συμμετοχής στην προσπάθεια αυτή πρέπει να αποτελεί η πρόταξη του συμφέροντος της περιοχής έναντι οποιουδήποτε άλλου (κομματικού, παραταξιακού ή προσωπικού). Η συνεργασία σε αυτό το εγχείρημα μπορεί και πρέπει να συμβαδίζει  με τη διατήρηση της ιδεολογικής και πολιτικής αυτονομίας αυτών που θα συμμετάσχουν.
  4. Η διατύπωση της πρότασης. Με ζητούμενο τη διατύπωση της καταλληλότερης πρότασης σχετικά με τη Νέα Αρχιτεκτονική για την περιοχή, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η εγκυρότητα και η δημοκρατική της νομιμοποίηση. Για το σκοπό αυτό και με σεβασμό στις όποιες προτάσεις και σκέψεις έχουν μέχρι σήμερα διατυπωθεί, είναι απαραίτητο να αναζητηθεί η βοήθεια έγκυρου (πανεπιστημιακού) επιστημονικού φορέα και να επικυρωθεί η όποια πρόταση από την τοπική κοινωνία.
Πρόσκληση
Με αίσθημα (συν)ευθύνης, προσκαλώ τους συνδημότες/ισσες σε μια συστράτευση για την έγκαιρη και έγκυρη (συν)διαμόρφωση και προώθηση της κατάλληλης πρότασης για τη Νέα Αρχιτεκτονική στη Δωρίδα που θα εξασφαλίζει ένα βιώσιμο μέλλον στην περιοχή.
Με εκτίμηση
Κώστας Κουτσόπουλος
[http://koutsopoulos.blogspot.com, e-mail: kkoutso@sch.gr

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Διοικητικές μεταβολές της κοινότητας Μανάγουλης



Κοινότητα Μανάγουλης Ν. Φθιώτιδος και Φωκίδος
·          ΦΕΚ 261Α - 31/08/1912
Σύσταση της κοινότητας με την απόσπαση του οικισμού Μανάγουλη από το δήμο Ευπαλίου και τον ορισμό του ως έδρα της κοινότητας.
Ο οικισμός Χιλιαδού αποσπάται από το δήμο Ευπαλίου και προσαρτάται στην κοινότητα.
Ο οικισμός Χασάναγα αποσπάται από το δήμο Ευπαλίου και προσαρτάται στην κοινότητα.
Ο οικισμός Ομέρ Εφέντη αποσπάται από την κοινότητα Ευπαλίου και προσαρτάται στην κοινότητα.
Ο οικισμός Μαλάματα αποσπάται από την κοινότητα Ευπαλίου και προσαρτάται στην κοινότητα.
Ο οικισμός Χασάναγα της κοινότητας μετονομάζεται σε Άγιος Πολύκαρπος.
Ο οικισμός Ομέρ Εφέντη της κοινότητας μετονομάζεται σε Καστράκι.
Ο οικισμός Μαλάματα αποσπάται από την κοινότητα και ορίζεται έδρα της κοινότητας Μαλαμάτων.
Ο οικισμός Άγιος Πολύκαρπος αποσπάται από την κοινότητα και προσαρτάται στην κοινότητα Μαλαμάτων.
Ο οικισμός Καστράκι αποσπάται από την κοινότητα και ορίζεται έδρα της κοινότητας Καστρακίου.
Το όνομα του οικισμού Μανάγουλη της κοινότητας διορθώνεται σε Μαναγούλη.
Το όνομα της κοινότητας διορθώνεται σε κοινότητα Μαναγούλης.

Κοιν. Μαναγούλης Ν. Φθιώτιδος και Φωκίδος

Αναγνώριση του οικισμού Λόγγος και προσάρτησή του στην κοινότητα Μαναγούλης.
Η κοινότητα προήλθε από τη διόρθωση του ονόματος της κοινότητας Μανάγουλης.
Η κοινότητα αποσπάται από το νομό Φθιώτιδος και Φωκίδος και υπάγεται στο νομό Φωκίδας.

Κ. Μαναγούλης Ν. Φωκίδας

Η κοινότητα αποσπάσθηκε στο νομό Φωκίδας από το νομό Φθιώτιδος και Φωκίδος.

Ο οικισμός Χιλιαδού αποσπάται από την κοινότητα και προσαρτάται στο δήμο Ευπαλίου.
Ο οικισμός Λόγγος αποσπάται από την κοινότητα και προσαρτάται στο δήμο Ευπαλίου.
Ο οικισμός Μαναγούλη αποσπάται από την κοινότητα και προσαρτάται στο δήμο Ευπαλίου.

Η κοινότητα καταργείται.

Για μια νέα αρχιτεκτονική στη Δωρίδα



Με αφορμή την ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας «ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ» και αφορούσε προβληματισμούς για  τον «τρόπο εφαρμογής του Καλλικράτη στην περιοχή της Δωρίδας», καταθέτω ορισμένες σκέψεις για την όλη υπόσταση του Δήμου Δωρίδας.
Στον αρχικό σχεδιασμό του νομοθέτη ήταν η δημιουργία   ισχυρών και αποτελεσματικών δήμων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προς όφελος των δημοτών τους. Αυτόν τον σχεδιασμό για την περιοχή μας αρκετοί (τότε) τον ενστερνίστηκαν, με αστερίσκους ή όχι (για το που θα βρίσκεται η έδρα του δήμου δηλαδή), ενώ άλλοι, λίγοι είναι αλήθεια, τον αμφισβητήσαμε ευθέως και προβλέψαμε την αποτυχία του. Μετά από τρία σχεδόν χρόνια  εφαρμογής του Καλλικράτη στη Δωρίδα, το ζητούμενο είναι κατά πόσον δικαιώθηκαν οι προσδοκίες τόσο του νομοθέτη όσο  και αυτών που πίστεψαν στην ιδέα  και επέλεξαν να την υλοποιήσουν.
Η προσωπική μου άποψη για το εγχείρημα του Καλλικράτη στη Δωρίδα είχε διατυπωθεί δημόσια ήδη από τον  Οκτώβριο του 2010. Έγραφα τότε: «Αποτελεί πεποίθησή μου ότι, ο χωροταξικός διοικητικός σχεδιασμός για το Δήμο μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή, πριν και μετά τον «Καλλικράτη», παρουσιάζει σημαντικές στρεβλώσεις. Τα αποτελέσματα αυτών των στρεβλώσεων τα γευόμαστε καθημερινά αλλά θα τα γευτούμε ακόμη πιο έντονα στο μέλλον. Η δυσλειτουργική συγκρότηση του δήμου Δωρίδας σε συνδυασμό με την παράλογη ένταξή του στην απόμακρη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία και την ακόμα περισσότερο απόμακρη, σχεδόν απλησίαστη, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λάρισα, προμηνύουν το δυσοίωνο μέλλον του».  Δηλαδή, τρεις στρεβλώσεις  στη συσκευασία του ενός. Και δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να τεκμηριώσει κάποιος τον παραπάνω ισχυρισμό. Ποιος αλήθεια στον Καλλικρατικό δήμο Δωρίδας αισθάνεται τη δικαίωση του νομοθέτη ο οποίος προσδοκούσε ότι: «Οι ΟΤΑ που θα προκύψουν από τη διαδικασία νέας χάραξης θα πρέπει να εξασφαλίζουν σε όλους τους Έλληνες πολίτες υπηρεσίες που ικανοποιούν κοινά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια και, ταυτόχρονα με τα λειτουργικά και οικονομικά τους χαρακτηριστικά, θα πρέπει να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της συμμετοχής του πολίτη και των θεσμών και διαδικασιών τοπικής δημοκρατίας» ή την επιβεβαίωση της, κοινά αποδεκτής τότε, μελέτης του ΙΤΑ που ανέφερε ότι: «ουσιαστική αυτοδιοίκηση χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη δεν νοείται».   Και είναι δυνατή η «συμμετοχή του πολίτη» σε ένα Δήμο άθροισμα πολλών μικρών χωριών διάσπαρτων σε πολύ μεγάλη έκταση;
Σήμερα, με τη νέα προεκλογική περίοδο προ των πυλών, θεωρώ επιβεβλημένο το θέμα (νέα) αρχιτεκτονική στο Δήμο Δωρίδας να μας απασχολήσει όλους, βόρειους και νότιους, νικητές (αν έτσι νομίζουν) και ηττημένους.  Ο σχεδιασμός της νέας αρχιτεκτονικής για τη Δωρίδα πρέπει να αφορά όλα τα επίπεδα Διοίκησης (Τοπική, Περιφερειακή, Αποκεντρωμένη), να μην κουβαλάει τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος αλλά να είναι αποτέλεσμα σοβαρής, έγκυρης και με επιστημονική τεκμηρίωση μελέτης. Και υπάρχουν οι (πανεπιστημιακοί) επιστημονικοί φορείς που εξασφαλίζουν τα παραπάνω, αρκεί να το θελήσουμε. Θα το  πράξουμε; Νομίζω ότι η απαίτηση των καιρών να δοθεί προτεραιότητα στη σοβαρή, υπεύθυνη και αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση έναντι των προσωπικών και συχνά ιδιοτελών επιδιώξεων, το επιβάλει.

Θα ήταν χρήσιμο άνθρωποι που έχουν τους ίδιους ή ανάλογους προβληματισμούς να τους εκφράσουν δημόσια. Οι κατ΄ ιδίαν συζητήσεις δεν αρκούν. Εξίσου χρήσιμο θα ήταν να   δημοσιοποιήσει τις απόψεις τους για το θέμα το σημερινό εκλεγμένο πολιτικό προσωπικό σε επίπεδο δήμου. Θα προσέφερε πολύτιμο έργο στη Δωρίδα.

Όταν το κάρο μπαίνει μπροστά από το άλογο προκύπτει … Κουλούλας


Ο σοφός λαός μας με τη φράση «το κάρο μπήκε μπροστά από το άλογο» συμπυκνώνει σε δυο λόγια κάθε ενέργεια ή πράξη παραλογισμού.
Όπως για παράδειγμα συμβαίνει  με την αναζήτηση υποψηφιότητας για δήμαρχο Δωρίδας από τους κομματικούς μηχανισμούς και τους τοπικούς κομματάρχες.
Οι οποίοι αντί να ασχοληθούν πρωτίστως με τα ουσιαστικά προβλήματα της περιοχής και στη συνέχεια να αναζητήσουν τρόπους και πρόσωπα για να τα λύσουν, ξεκινάνε ανάποδα.
Ψάχνανε, μήνες τώρα, για το κομματικό πρόσωπο που θα  «πάρει» τις εκλογές στο δήμο Δωρίδας. Το «δικό»μας  παιδί που θα «χτυπήσει» το Δήμο.
Απορρίφθηκε ο Παγώνης,  ο Κόκκινος δεν έκατσε και η λύση βρέθηκε στο πρόσωπο του Γ. Κουλούλα.
Και για την ταμπακιέρα, για τα προβλήματα του Δήμου, καμία κουβέντα.
Για παράδειγμα: απασχόλησε τους κομματάρχες το κατά πόσον ο τρόπος και το αποτέλεσμα της συγκρότησης του Δήμου Δωρίδας αποτελεί ή όχι βασικό πρόβλημα δυσλειτουργίας και αναποτελεσματικότητας του σημερινού Δήμου και ως τέτοιο να αντιμετωπιστεί και μάλιστα κατά προτεραιότητα;
Γιατί αν πράγματι αποτελεί, η κοινή λογική λέει ότι θα  πρέπει να συμμερίζεται την άποψη αυτή πρώτα απ’ όλα ο επικεφαλής του Δήμου ώστε να αναζητήσει τις ανάλογες λύσεις.
Και εδώ έρχεται ο παραλογισμός να αντικαταστήσει την κοινή λογική. Εδώ μπαίνει δηλαδή το κάρο πριν από το άλογο.
Βρέθηκε ένα πρόσωπο που θα ηγηθεί και το οποίο πιθανώς να δίνει διαφορετική απάντηση σε βασικά ερωτήματα που αφορούν τη λειτουργία και το μέλλον του Δήμου.
Εύλογα όμως τίθεται το ερώτημα: μήπως δεν απασχολούν τους κομματικούς μηχανισμούς και τους υπηρέτες τους τα ουσιαστικά προβλήματα του Δήμου και το πώς αυτά θα λυθούν;
Μήπως οι προτεραιότητές τους είναι η κομματική άλωση του Δήμου και ο «κομματαρχικός» έλεγχος του επικεφαλής του;
Θα μου πείτε, πρώτη φορά συμβαίνει αυτό;

Πρώτη φορά θα μπει το κάρο πριν από το άλογο;